1. Grupa combinată maghiară „Albinuțele” Structura 2
-
Méhecske magyar vegyescsoportA csoport mottója:„A gyermeket tiszteletben kell fogadni, szeretetben kell nevelni és szabadságban kellelbocsátani.” (Rudolf Steiner)BemutatkozunkCsoportunk az a hely, ahol a gyermek második otthonára talál, gyermekbarátkörnyezetben, tematikus központokra tervezve a teret minőségi, természetes anyagokbólkészült játékokat, anyagokat, szemléltető eszközöket alkalmazunk az óvodaimindennapokban. A csoportban minden gyermek szeretetben, gondoskodásban és megfelelőnevelésben részesül. Farkas Andrea și Gergely Erika Magdolna óvónők – immár több mint 15éve folyamatosan együtt dolgozunk a Méhecske csoportban, ami állandóságot és biztonságotnyújt az óvodai tevékenységben, megteremtve azt a kellemes, meleg légkört, amielengedhetetlen része az egészséges óvodai életnek, egy csoport működésének és az oktatói-nevelői munkának.A 2019-2020 nevelési évben 24 méhecske lakja a kaptárat, melyből 11 lány și 13 fiú.Csoportunk értékeiBiztonságFelelősségKommunikáció, együttműködésOptimizmusLendületIgazságosság, becsületességKövetkezetességTürelemMéhecske-szabályzat☺ Légy tisztelettudó! ☺€ Légy szorgalmas! €♥ Szeresd a virágokat! ♥♪ Hallgass meg másokat! ♪☻ Légy vidám!☻☼ Segíts társaidnak!
Ingrijitoarea grupei : Simona Popa
2. Grupa mică ,,Albinuțe” (3-4 ani) Structura 1
Grupa este asemeni unui tărâm de poveste în care copiii se joacă fericiți, este un loc plin de voie bună, în care se experimentează lucruri noi. In sală avem tot felul de jucării accesibile nivelului copiilor. Aceștia descoperă că învățarea este amuzantă, vin la grădiniță să se joace împreună, să învețe, să se bucure de copilărie.
Anul acesta avem 25 de albinuțe hărnicuțe din care 21 de fete și 4 băieți.
Mascota grupei este o albinuță de pluș, Maya. De multe ori albinuțele comunică prin joc, acel limbaj universal al copilăriei. Se leagă prietenii ce țin uneori o viață. Alături de ei poți învinge teama, sau îți poți exprima fanteziile, poți crea scenarii minunate, pentru păpuși și animalele de pluș sau chiar pentru prieteni. Călătoresc pentru a cunoaște frumusețile orașului, învață să fie prieteni cu natura, să o protejeze.
Educatoarele se distrează cu atâtea albinuțe jucăușe, curioase și nerăbdătoare să afle cât mai mult despre lume.
Valorile grupei:
siguranța fizică;
optimism;
implicare;
-comunicare, cooperare;
Cuvintele magice:
Bună ziua!
Te rog!
Mulțumesc!
La revedere!
Regulile grupei:
Să fim atenți la activități!
Să facem ordine la locul de joacă!
Să mâncăm frumos!
Să vorbim pe un ton potrivit!
3. Grupa mare „Greierașii” Structura 1
Motto-ul grupei:
„Cele mai mari daruri pe care le puteți oferi copiilor sunt rădăcinile responsabilității și aripilor independenței.”(Denis Waitley)
Povestea grupei
A fost și este o lume a Greierașilor care au populat Împărăția lui Neghiniță, cuprinzând toate etapele inițierii lor în viață: grupa mică, grupa mijlocie și grupa mare.
Trebuie să știți că acestă Împărăție crește și ocrotește o mulțime de insecte, de toate neamurile, care mai de care mai frumoase și mai grațioase. Printre ele, cei 20 de greierași au o viață minunată. Aceștia sunt iubiți și protejați având la dispoziție un spațiu educațional modern, dotat cu bază materială specifică vârstei. În această Împărăție ei cresc, se dezvoltă și se maturizează în vederea școlarizării fără dificultăți.
Îndrumați cu dragoste și grijă deosebită de Ancuța Bordeiu și Lupaș Ioana- Andreea, greierașii, în tot acest timp, se joacă și cu zâmbetul pe buze descoperă: să vorbească corect și nuanțat, să cânte armonios, să deseneze lumea minunată din jur, să decupeze, să lipească și să picteze miracolele ei, să se comporte civilizat. Dar, mai presus de toate să socializeze, să-și facă prieteni și să se integreze firesc în viață.
Toate acestea sunt posibile respectându-le ritmul de dezvoltare propriu, prin demersuri educaționale de calitate. Astfel, activitățile desfășurate împreună cu greierașii au rolul de: a stimula creativitatea, imaginația, îndemânarea, exprimarea gândurilor și a sentimentelor.
Obiectivul principal al activitaților este acela de a ajuta preșcolarii- greierași să își dezvolte personalitatea.
Valorile grupei
Comunicare
Răbdare
Iubire
Siguranța fizică, psihică și emoțională a copiilor
Responsabilitate față de copii, familie, grădiniță, comunitate
Empatie
Cooperare
Dinamism
Sinceritate
Corectitudine
Consecvență
4. Grupa mijlocie „Steluțe”
Motto-ul grupei:
“Fiecare copil pe care îl instruim este un om pe care îl câştigăm”(Victor Hugo)
Povestea grupei:
Grupa mijlocie „Steluţe” este precum o grădină cu flori, gâze şi multe culori: tot timpul în mişcare şi dezvoltare, cântecele şi râsul copiilor răsună toată ziua iar în momentul provocărilor copiii strălucesc asemenea steluţelor de pe bolta cerească.
Este un loc unde copiii găsesc înţelegere şi activităţi interactive care le dezvoltă creativitatea şi empatia. Spaţiul educativ este atent organizat cu materiale atent alese după caracteristicile de vârstă ale copiilor şi particularităţile individuale ale copiilor.
La fiecare centru de interes materiale sunt multiple, atent alese şi la îndemâna copiilor. În cadrul activităţilor se folosesc materiale naturale şi mijloace diverse de învăţământ cum ar fi: tabla interactivă, echipamentele sportive din sala de sport, teatru de păpuşi etc.
Grupa mijlocie ,,Steluţe”, este locul unde fiecare copil păşeşte cu entuziasm şi plăcere şi unde fiecare părinte se implică în activităţile și proiectele desfăşurate.
Educatoarele grupei, Maxim Andrada-Iolanda și Nădăşan Lorena-Cristina, colaborează foarte bine realizând în cadrul activităţilor instructiv-educative activități foarte interesante şi fiind interesate permanent de
cursuri pentru perfectionare continuă organizând periodic activităţi extracurriculare, activităţi cu părinţii, consilierea părinţilor, activităţi de tip outdoor, etc.
În anul școlar 2019-2020 avem înscriși 30 steluţe, din care 15 fete și 15 băieți.
Valorile grupei:
Responsabilitate
Prietenie adevarată
Respect
Siguranță
Dezvoltare continuă
Comunicare
Acceptare
Regulile grupei mijlocii Steluţe:
Fii creativ!
Fii prietenos!
Fii respectuos!
Suntem o echipă şi ne bucurăm de reuşitele celorlalţi
5. Grupa mare „Fluturașilor”
Motto-ul grupei:
„Copilul trăieşte într-o lume de miracole, în care totul este însufleţit. Educaţia înseamnă a îndruma copilul cu blândeţe, din lumea visului în lumea realităţii.” Wilhelm Stekel
Cu aceste gânduri am început în urmă cu trei ani să scriem povestea Grupei „Fluturasilor” .
O grupă formată din 28 de fluturași, 16 băieți energici și ambițioși, 12 fetițe harnice și pline de viața, îndrumați cu tact și dragoste de către educatoarele Gânscă Corina Delia și Krisztina Medvei. Am fost împreună de la începutul poveștii descoperind tainele cunoașterii prin joc, prietenie și ambiție.
Misiunea educatoarelor este aceea de a crea condițiile ideale din punct de vedere spiritual, material, emoțional, astfel ca activitățile instructiv –educative să se desfășoare într-un cadru favorabil și corespunzător normelor și valorilor necesare dezvoltării armonioase a fiecărui copil. Copilul este în centrul activităţii noastre și cultivăm o relaţie bazată pe încredere, prietenie şi respect reciproc.
Pe parcursul anului şcolar, prin intermediul activităţilor desfăşurate zilnic, urmărim o serie de comportamente care au ca scop primordial dezvoltarea copilului sub toate aspectele : dezvoltarea fizică, promovarea sănătăţii şi a nutriţiei, promovarea îngrijirii şi igienei personale, a practicilor privind securitatea personală, dezvoltarea abilităţilor de interacţiune cu adulţii şi de interacţiune cu copiii, dezvoltarea controlului emoţional, a capacităţii de ascultare şi înţelegere, dezvoltarea capacităţii de vorbire şi comunicare, formarea reprezentărilor matematice elementare, cunoaşterea şi înţelegerea lumii, implicarea activă şi afectivă într-o activitate de învăţare (curiozitate şi interes, iniţiativă, persistenţă în activitate, creativitate).
În fiecare zi zburăm prin lumea poveștilor, a științei, și a cunoașterii cu zâmbetul pe buze, curioși și plini de entuziasm.
Valorile grupei:
O bună colaborare cu părinții și copiii
Siguranță, Respect, Răbdare, Prietenie
Transparentă și Corectitudine
Apreciere
Dezvoltare continuă
Regulile grupei:
Să fim prietenoși!
Să fim buni!
Să ne respectăm!
Să fim ambițioși!
Să fim ordonați!
Să fim harnici!
6.Grupa Ciupercuţelor – grupa combinată-program normal
Motto-ul grupei:
„Să nu-i educăm pe copiii noştri pentru lumea de azi. Această lume nu va mai exista când ei vor fi mari şi nimic nu ne permite să ştim cum va fi lumea lor. Atunci să-i învăţăm să se adapteze.”(Maria Montessori)
Descrierea grupei:
Grupa combinată „Ciupercuțe” este locul unde veselia , buna dispoziție și bucuria sunt esențiale.
Copiii beneficiază de un mediu educațional dotat cu materiale specifice vârstei și nevoilor fiecăruia. Este locul unde copiii sunt în siguranță, vin cu drag la grădiniță, de aceea fiecare părinte ar alege acest loc pentru educația copilului său.
Preșcolarul este sprijinit în achiziționarea de cunoștințe, capacități, deprinderi și atitudini necesare acestuia la intrarea în școală și pe tot parcursul vieții.
Activitățile indoor se îmbină perfect cu cele de tip outdoor astfel încât copilului să îi fie acoperită întreaga arie de necesități.
În anul școlar 2019-2020 sunt înscriși 29 ciupercuţe, din care 16 fete și 13 băieți.
Valorile grupei
Interesul copilului pe primul loc
Calitate şi profesionalism
Relații personale calde și apropiate atât față de copil cât și față de părinte
Acumularea de cunoștințe și bucuria de a învăța prin joc
Insuflarea unui stil de viață sănătos (în fiecare zi de vineri copiii au în pachetul de acasă doar fructe /legume)
Grija față de mediul înconjurător
Construirea graduală a independenței
Promovarea și asigurarea stării de bine a copilului
Regulile Ciupercuțelor
Suntem atenți la lecții!
Împărțim jucăriile!
Folosim cuvintele magice „Te rog” , „Mulțumesc”!
Facem ordine la jucării!
Suntem o echipă!
7. Grupa Ursuleti -grupa combinată maghiară
Motto:
,,Grija, iubirea adevărată este foarte, foarte simplă.
Nevinovată, copilărească.
Întotdeauna este așa…”
Arne Bjellebo
Povestea grupei
Grupa combinată maghiară „Ursuleți”, educatoare Szabo Iulia, Mihály Enikő și Magyari Henrietta-Noémi, în anul școlar 2019-2020 funcționează cu 22 ursuleți, cu vârste cuprinse între 3-6 ani.
Activitatea educativă se bazează pe Curriculum pentru educație timpurie (2019), dar și pe obiceiuri și tradiții populare ungurești, astfel activitățile noastre sunt variate și colorate.
Valorile grupei sunt:
- Valoarea unica a fiecărui copil
- Creativitate
- Respect şi prietenie
- Increderea in sine
- Cooperare
- Tradiţii
Împreună sărbătorim culesul strugurilor, „fărșangul”, dar și alte evenimente, cum ar fi Halloween sau Ziua Pământului. Excursiile în natură și activitățile în aer liber ne dau posibilitatea de a ne cunoaște mai bine, de a forma o familie mai mare, în care fiecare copil, părinte, educatoare se simte important, văzut, iubit și în siguranță. Participăm și la activitățile grădiniței cu celelalte grupe, serbări, concursuri, proiecte educaționale și ne străduim să aducem lumii un plus de valoare prin prezența noastră.
,,A valódi szeretet nagyon- nagyon egyszerű.
Ártatlan, gyermekszerű.
Mindig csak ilyen.”
Arne Bjellebo
A Mackócsoport, Szabo Júlia, Mihály Enikő és Magyari Henrieta-Noemi vezetésében, az idén 22 kismackóval működik. Tevékenységeink a 2o19-es tanterven alapszanak, azonban a magyar népszokások és a hagyományos gyermekjátékok is egyenlő arányban helyet kapnak, így varázsolva színessé és érdekessé a mindennapjainkat.
Értékeink a törődés, meghallgatás, megértés, néphagyomány, együttműködés, kifejezés-kibontakozás, barátság, és nem utolsó sorban, a család.
Együtt ünnepeljük a szüretet, a farsangot, de más eseményeken is részt veszünk, mint például a Halloween vagy a Föld napja. A hétvégi kirándulások és a szabadtéri tevékenységek jó alkalmat nyújtanak arra, hogy jobban megismerhessük egymást, egy igazi nagy családot alkotva, amelyben minden gyermek, szülő és pedagógus egyaránt fontosnak érezze magát, tisztelve, szeretve, biztonságban.
Részt veszünk az óvoda által szervezett közös tevékenységeken is, ünnepélyeken, bábelőadásokon, versenyeken, projektekben. Jelenlétünkkel próbálunk hozzájárulni egy kedves, szép, harmonikus világ kialakulásához.
8. Grupa mare ,,Pisicuțe”
Educatoarele grupei: Eke Jutka-Timea și Kovacs Cristina-Mihaela
Motto-ul grupei: ,,Educația este îmblânzirea unei flăcări, nu umplerea unui vas.” (Socrate)
Descrierea grupei:
Grupa mare ,,Pisicuțe” este formată dintr-un număr de 28 de pisicuțe, 12 fete și 16 băieți, fiind o grupă omogenă ca și vârstă.
Preșcolarii dispun de multă energie, posibilități intelectuale și practice, logică, curiozitate, receptivitate la demersurile educaționale, memorie bună, rapidă, capacitate de asimilare și păstrare a informației.
Pisicuțele sunt dornice să învețe lucruri noi în fiecare zi, să exploreze, să împărtășească impresii, să interacționeze cu copiii de vârsta lor.
Au o relație foarte strânsă cu educatoarele grupei, manifestându-și zilnic sentimentele de dragoste și afecțiune față de acestea.
Există o foarte bună colaborare cu părinții grupei, ei participă cu interes la activitățile comune, se implică în activitățile extracurriculare și contribuie la buna desfășurare a activităților prin respectarea cerințelor educatoarei. Activitățile zilnice se desfășoară sub formă integrată, astfel că se aduce un plus de lejeritate și mai multă coerență procesului de predare-învățare, punând accentul pe joc, ca metodă de bază a acestui proces.
Valorile grupei:
Colaborare
Muncă în echipă
Implicare
Creativitate
Egalitate
Performanță
Regulile grupei:
Fii respectuos!
Fii creativ!
Ascultă-i pe ceilalți!
9. Grupa combinata ,,Mămăruţe” Structura 2
10. Grupa mică „Prichindei”
Motto-ul grupei:
„Ajută copilul să evolueze cu grijă, pace și iubire.” (Maria Montessori)
Povestea grupei
Primii pași către noul UNIVERS – GRĂDINIȚA, este primul moment în care, nu unul, ci 30 de prichindei, 14 fete și 16 băieți se desprind cu greu de mâinile mamelor lor și le apucă pe cele ale educatoarei, acesta a fost începutul grupei mici „Prichindei”, un început timid cu lacrimi pe obrăjorii minunați. Treptat, cu pași mici aceste lacrimi s-au transformat în zâmbete colorate.
Educatoarele acestei grupe: Bogdan Adela-Diana și Mureșan Alina-Raluca consideră că primii ani din viața copilului sunt despre distracție, afecțiune, siguranță și explorare, astfel acestea au pus la dispoziția copiiilor materiale multiple specifice vârstei, oferind ocazia fiecărui copil să descopere lucruri noi și să-și dezvolte abilități esențiale pentru viața de zi cu zi.
Grupa mică ,,Prichindei”, este locul unde fiecare copil păşeşte cu zâmbetul pe buze şi unde fiecare părinte se implică în activităţile și proiectele desfăşurate cu aceștia.
Valorile grupei
Răbdare
Iubire
Respect
Siguranță
Ambiție
Sinceritate
Acceptare
Regulile grupei mici ,,Prichindei”:
„Să fim prietenoși!”
„Să fim ordonați!”
„Să ne ascultăm unii pe alții!”
11. Grupa mijlocie ,,Pitici”